De toekomst van onze business verzekeren

De gebeurtenissen in 2020 hebben ons eens te meer doen inzien hoe snel alles kan veranderen. De onverwachte uitbraak van het coronavirus had een enorme impact op ons leven, en we moesten ons aanpassen aan een nieuwe realiteit, een nieuw ‘normaal’. Hoewel weinigen hadden voorspeld dat er een wereldwijde pandemie zou uitbreken, heeft de werkelijkheid aangetoond hoe belangrijk het is om over alle mogelijke toekomstscenario's na te denken. Onze 'Think 2030'-taskforce is nog nooit zo relevant geweest. 

De toekomst van onze business verzekeren

Het Think2030-initiatief van Ageas is ontstaan om manieren en middelen te ontwikkelen om langetermijndenken binnen de Groep te promoten. Het was nooit de bedoeling om de toekomst te voorspellen, eerder om onszelf en onze stakeholders erop voor te bereiden. We doen dit op basis van onze kennis en onderzoeksgegevens. We houden onze ogen open voor wat relevant is en verwerken dit in onze strategische denkprocessen. Als werkgever, partner en dienstverlener voor onze klanten beschouwen we het als onze verantwoordelijkheid om een langetermijnperspectief te bieden.

Een blik op de horizon

Via een combinatie van menselijke en artificiële intelligentie (AI) voert Ageas geregeld 'horizonscans' uit om de belangrijkste ontluikende trends te ontdekken en om in te schatten op welke termijn ze tot volle wasdom kunnen komen.

Gilke Eeckhoudt, Group Director Strategy & Corporate Affairs

Ageas wil inzicht krijgen in de ontwikkelingssnelheid en het belang van nieuwe trends op een manier waarop we er ook concreet mee aan de slag kunnen gaan. Per slot van rekening is het niet belangrijk wat je leert, maar hoe je die verworven kennis toepast.

Gilke Eeckhoudt, Group Director Strategy & Corporate Affairs

Op basis daarvan maken we een onderverdeling van de verschillende trends en stellen we acties op op basis van het ontwikkelingsstadium. Is de trend momenteel al aan de gang? Ontwikkelt hij zich sneller dan we denken? Loont het de moeite om hem verder te onderzoeken? Of volstaat het om hem gewoon in de gaten houden?

Meer mensen… Meer gegevens… Meer barometers voor toekomstige trends

In 2020 namen ruim 1.200 mensen uit Europa en Azië deel aan onze jaarlijkse Horizon Scan. Dat zijn er meer dan ooit. En dankzij de AI-analyse van 70 miljoen documenten uit 2.500 databronnen konden we driemaal zoveel gegevens verzamelen en waren de resultaten die we verkregen zelfs nog gedetailleerder. 

Dit jaar kwamen de tendensen in het Niet-Leven segment het meest tot ontwikkeling, gevolgd door ziekteverzekeringen en levensverzekeringen. Op de lijst van meest relevante trends wereldwijd staan onder meer Insurtech, Fintech en technologische afhankelijkheid, comfort voor de klant, big data en ook extreme weersomstandigheden. De meest ingrijpende kortetermijntrends houden doorgaans verband met consumentengedrag, data en digital health en houden in Europa en Azië gelijke tred.

Corona herdefinieert wat normaal is

De impact van COVID-19 op de perceptie en de prioriteiten van mensen is niet te onderschatten. Door het coronavirus zijn er plots nieuwe trends ontstaan en zijn andere trends sneller tot ontwikkeling gekomen. Zo is er op vlak van 'werken in de toekomst' voor onze sector een nieuwe norm ontstaan: digital nomads (overal kunnen werken), werken op afstand en werkloosheid zijn allemaal trends die op zeer korte tijd sterk zijn gegroeid, terwijl andere trends, zoals de deeleconomie, zijn vertraagd. Voorlopig toch. Lokale en regionale lockdowns zorgden ook voor een vertraging van trends die te maken hebben met mobiliteit en verstedelijking. Bij trends rond consumentengedrag is digitalisering in een stroomversnelling gekomen en zijn fysieke klantenervaringen tijdelijk gedaald. 

Sommige veranderingen zijn wellicht tijdelijk, andere weerspiegelen volgens ons een nieuw ‘normaal’. Dat is een van de redenen waarom we de frequentie van onze trendanalyses in de toekomst zullen opvoeren. Op die manier houden we altijd de vinger aan de pols.