Eerste materialiteitsbeoordeling focust op duurzaamheid

Ageas heeft in 2020 zijn eerste materialiteitsbeoordeling uitgevoerd. Het doel van de materialiteitsanalyse was om stakeholders te vragen welke milieugebonden, sociale en bestuursgebonden factoren (ESG) de grootste impact zouden kunnen hebben op hun leven, en waar Ageas vandaag volgens hen de grootste impact op heeft.

Eerste materialiteitsbeoordeling focust op duurzaamheid

Voordelen voor onze stakeholders en voor Ageas

Het resultaat van de analyse bleek bijzonder nuttig. Dankzij de enquête konden we: 

  • beter inschatten wat we kunnen doen om voor onze stakeholders echte toegevoegde waarde te blijven creëren, 
  • maar ook prioriteiten vooropstellen en essentiële input verschaffen voor toekomstige strategische plannen,
  • en ook transparanter communiceren en aandacht besteden aan de initiatieven van de Groep op het vlak van duurzaamheid, een van onze strategische ambities.

Wat de analyse ons leerde

De enquête van Ageas werd meer dan 1.200 keer ingevuld. ‘Financiële weerbaarheid' en ‘Verantwoord bestuur' scoorden dit jaar hoog in de beoordeling. Solide financiële cijfers, een degelijk en betrouwbaar bestuur en de vastberadenheid om te anticiperen en snel te reageren op maatschappelijke veranderingen zijn allemaal fundamentele kenmerken die de deelnemers van een verzekeraar zoals Ageas verwacht. Minstens even belangrijk is echter de duidelijke boodschap die uit de analyse kwam om nog meer in te zetten op de ontwikkeling van producten en investeringen in activa die bijdragen aan oplossingen voor prangende maatschappelijke problemen, zoals volksgezondheid, vergrijzing, klimaatverandering en mobiliteit. Dat is een duidelijk teken dat Ageas’ initiatieven op dit vlak een noemenswaardige positieve impact zullen hebben op al onze stakeholders. En het overtuigt ons om deze uitdagingen een vaste plaats op onze agenda te geven.

Een dialoog met stakeholders over wat echt belangrijk is

De materialiteitsbeoordeling bestond uit een grondig onderzoek van openbare gegevens van internationaal erkende organisaties die actief zijn op het vlak van duurzaamheid, ESG-scores, rapporten van sectorgenoten en berichten uit de media. Door die gegevens te vergelijken met interne gegevens en documentatie over bijvoorbeeld risicobeheer, strategie, investeringen, enz. konden we onze aandacht al snel toespitsen op de ESG-aspecten die voor Ageas het meest relevant zijn. 

Daarnaast gingen we rechtstreeks in gesprek met verschillende stakeholders, waaronder werknemers, investeerders, maatschappelijke en zakelijke partners. Dat werd het eerste overleg van dit type over duurzaamheid. We zullen dit soort overlegmomenten in de toekomst blijven organiseren, want uiteindelijk dienen wij verantwoording af te leggen aan onze stakeholders.  Op die manier sluiten we uit dat we enkel zeggen wat beter kan maar zetten we die woorden ook om in daden.

Frank Vandenborre, Group Director Sustainability

De materialiteitsbeoordeling is geen eenmalig proces, wel een belangrijk referentiepunt om ons geregeld aan te spiegelen. We zullen onszelf continu in vraag blijven stellen, de impact van onze activiteiten formeel blijven opvolgen en steeds op zoek blijven gaan naar manieren om onze aanpak te verbeteren. Zo kunnen we gericht aandacht blijven besteden aan die gebieden waar Ageas voor alle stakeholders het grootste verschil kan maken.

Frank Vandenborre, Group Director Sustainability

Maar wat er nog het meest toe doet, is dat duurzaamheid in onze kernstrategie is ingebakken. Dat vereist leiderschap en engagement van de top. Bij Ageas zijn zowel het Management Committee van de Groep als de Raad van Bestuur hier nauw bij betrokken, samen met de CEO’s van de verschillende operationele entiteiten.

Resultaten leiden tot een geïntegreerde duurzaamheidsbenadering

Op basis van alle input werd voor de Ageas Groep een geconsolideerde materialiteitsmatrix opgesteld, en werden er voor de lokale operationele entiteiten matrices op maat opgesteld. De matrix werd gekoppeld aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (UN SDG’s) waar Ageas zich op toelegt. Tot onze tevredenheid konden we uit de resultaten van deze analyse opmaken dat duurzaamheid al een integraal onderdeel is van onze identiteit. Maar zelfs wat goed is kan altijd beter!


Meer informatie over de resultaten van deze analyse is opgenomen in het Jaarverslag over 2020.

Gedisciplineerde impactmeting

In deze enquête wordt de nadruk gelegd op een verbintenis tot duurzaamheid die jaar na jaar sterker wordt. Het kan dus alleen maar beter worden. Als volgende stap voeren we nu onderzoek uit naar 'impactmeting’. We willen immers beter begrijpen hoe wij als bedrijf niet alleen financiële waarde creëren, maar ook een positieve niet-financiële impact hebben op de bredere samenleving. We hebben beslist om ons in eerste instantie toe te leggen op drie specifieke casussen: ons Scholen van Morgen-project en ons gewasverzekeringsprogramma in België,  en onze tandklinieken in Portugal. Door onze impactmeting-methode op deze specifieke projecten te testen, vergaren we belangrijke kennis en inzichten waarmee we impactmetingen in de toekomst op grotere schaal kunnen toegepassen bij Ageas.

“Onderzoeksstudente Kristien Doumen, die in het kader van (of korter ‘via’) onze samenwerking met de Universiteit van Antwerpen samen met ons expertenteam aan de materialiteitsanalyse heeft meegewerkt, blikt terug op deze ervaring.”