Wie klimaatverandering zegt, denkt meteen aan de verwoestende impact van extreme schommelingen in de weersomstandigheden: meer stormen, hevige regenbuien, windstoten, hagelstormen en lange perioden van droogte. Boeren zijn vaak een van de eerste slachtoffers van deze weersomstandigheden. In het slechtste geval verliezen ze hun hele oogst, en dus ook hun broodwinning.
Toen AG en gespecialiseerde verzekeraar Hagelunie in het begin van 2020 de handen in elkaar sloegen, konden Vlaamse boeren hun veldgewassen – sommige voor het eerst – via de uitgebreide weersverzekering tegen klimaatrisico's verzekeren. AG is altijd prominent aanwezig geweest in de landbouwsector, met beschermingsformules voor gebouwen en machines. Inmiddels is de dekking uitgebreid naar de bescherming van veldgewassen. Dat levert boeren meer gemoedsrust op en neemt veel van de onzekerheid weg die door de klimaatverandering is ontstaan.
Het partnership met Hagelunie combineert sectorkennis en het uitgebreide distributienetwerk van AG met de gespecialiseerde expertise van Hagelunie op het vlak van glas, tuinbouw- en gewasverzekering.
De opwarming van de aarde is een feit, en de gevolgen daarvan zullen de komende jaren steeds duidelijker worden. Onze brede weersverzekering biedt Vlaamse boeren een belangrijk vangnet. Bovendien worden claims sneller afgewikkeld, met meer zekerheid en – in het algemeen – een uitgebreidere vergoeding dan via de vroegere kanalen van het Rampenfonds van de overheid.
Maar zoals altijd kan het succes alleen maar worden afgemeten aan de werkelijke impact van deze nieuwe verzekering. En aan het einde van het eerste oogstseizoen waren de resultaten erg positief, zowel wat het aantal nieuwe contracten betreft als in termen van schadebeheer. De extreem lange droogte in de lente van 2020 heeft zijn sporen nagelaten in de landbouwsector. Gewassen zoals maïs, aardappelen, uien, wortelen en vezelvlas werden allemaal zwaar getroffen, waardoor de oogsten later in het jaar kleiner uitvielen. Die verloren oogst kon worden gecompenseerd door de nieuwe gewasverzekeringspolis, waarbij tot 80% van de geleden schade werd uitbetaald.